"We kunnen meer cliënten in minder tijd behandelen"

Altrecht zet in op digitale mogelijkheden met Moovd

“Met de doorontwikkeling van de digitale EMDR-toepassingen van Moovd, kunnen wij in de toekomst steeds meer verschillende soorten stoornissen behandelen.” Altrecht wil voorop lopen en startte begin dit jaar met de Digitale Poli. Ze maken daarbij gebruiken van digitale EMDR van Moovd. Mirjam Moenandar, GZ-psycholoog i.o. tot Specialist GIOS en Mandy de Goederen, psycholoog bij de Digitale Poli van Altrecht, delen hun ervaringen.

“Al voor corona werd mij gevraagd de Digitale Poli op te zetten. Ik hoorde toen van Tjeu Theunissen, de grondlegger van het digitale EMDR programma van Moovd, welke ontwikkelingen er zijn en gaan ontstaan. Juist om die visie en doorontwikkeling zijn we de samenwerking aangegaan”, vertelt Mirjam Moenandar. Als projectleider van de Digitale Poli verdiepte ze zich in het programma en wat het Altrecht en haar cliënten op kan leveren: “Wat me het meeste aansprak is de combinatie tussen digitale EMDR en Virtual Reality Exposure die gaat komen, daar valt heel veel winst te halen.”

“Om de visie van Moovd zijn we de samenwerking aangegaan”

Mirjam Moenandar en Mandy de Goederen over digitale EMDR van Moovd

‘Sneller en minder belastend
Mandy de Goederen werkt als een van de digitale psychologen bij Altrecht met het digitale EMDR  programma: “In vergelijking met de traditionele behandeling kan ik daadwerkelijk eerder beginnen met een behandeling. Want met de EMDR kit zijn we zeker een kwartier bezig met het voorbereiden op een EMDR-behandeling en dit afstemmen op de patiënt. Met het online programma van Moovd gaat dat veel sneller. Binnen twee minuten kunnen we al beginnen met EMDR. En nog een groot voordeel voor ons als therapeuten; je krijgt geen lamme arm meer omdat je niet met de vingers voor de cliënt hoeft te bewegen!”

Door de laagdrempeligheid van het programma zit er meer continuïteit in het behandelproces, geeft De Goederen aan. “Cliënten lopen vlotter door een behandeltraject heen, omdat onder elke omstandigheid de sessies doorgang kunnen vinden, maar ook omdat ze tijdens een sessie zelf minder worden afgeleid door andere externe factoren. Ik vind het ontzettend mooi om te zien dat we op deze manier traumabehandeling kunnen bieden.”

Hoger niveau in behandeling door nauwkeurige werkbelasting
De online EMDR sessies zelf worden ook naar een hoger niveau getild, merkt De Goederen: “Het is gemakkelijker in de gaten te houden of cliënten de taken daadwerkelijk goed uitvoeren. Je ziet óf ze klikken en ziet hoe snel ze klikken.” Doordat de cliënt visuele en auditieve taken uitvoert in de behandeling, wordt het werkgeheugen beter en nauwkeuriger belast. “Vooraf was er wel een vooroordeel over online EMDR, dat het niet zo effectief kon zijn of dat je veel informatie zou missen. Dat is absoluut niet mijn ervaring, je hebt juist beter inzicht in de taken.”

“Altrecht kan met digitale EMDR van Moovd meer patiënten in minder tijd behandelen”

Ook Moenandar onderstreept dit: “Ik heb al veel positieve ervaringen gehoord als projectleider. Behandelaren kunnen betere EMDR sessies doen doordat het werkgeheugen veel preciezer kan worden belast.” Het verhogen van de taakcomplexiteit leidt tot een hogere werkgeheugenbelasting.  Met een hogere en preciezere werkgeheugenbelasting, kan de cliënt eerder tot de kern van zijn of haar trauma komen. “Daardoor is een sessie ook sneller afgerond. Altrecht-breed kan dan meer patiënten in minder tijd behandelen.”

“Ik kan me goed voorstellen dat met de doorontwikkeling van het programma steeds meer verschillende stoornissen kunnen worden behandeld met dit programma,” aldus Moenandar. “En dat behandelingen en patiënten van over de hele wereld hier ook snel van kunnen profiteren.”

Hoe kunnen we jou verder helpen?

Zet de eerste stap om te starten met digitale therapie met onze keuzehulp