moving therapy forward

WeMind EMDR lijkt oplossing voor jaarlijks 28 miljoen vrouwen met trauma en depressie na zwangerschap

Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) stelt een subsidie van 400.000 beschikbaar voor het ontwikkelen van een innovatieve preventieve behandelmethode voor vrouwen die mogelijk te maken krijgen met traumatische bevallingservaringen. Het onderzoek zal de komende 3 jaar door Radboud universiteit samen het Isala ziekenhuis en digital therapeutic leverancier Moovd worden uitgevoerd.

 

Preventieve therapie geboortetrauma

Bij een relatief groot deel (9-21%) van alle bevallingen in Nederland ervaart de vrouw de bevalling als een traumatische ervaring. Van alle bevallingen leidt 3.2-4% tot een posttraumatische stress-stoornis PTSS bij de jonge moeder. De behandeling van PTSS bestaat meestal uit psychotherapie en één van de behandelmethodes betreft Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR. Binnen dit project willen de betrokken partijen een nieuwe behandelmethode (door-) ontwikkelen en valideren ten behoeve van de behandeling van PTSS middels EMDR bij vrouwen na bevalling.

Potentiële opbrengst

Het consortium voorziet, na volledige marktintroductie/-adaptie alleen in Nederland al een marktomvang van minimaal 200.000 jonge vrouwen per jaar in Nederland op basis van het huidige aantal PTSS patiënten. Internationaal gezien zijn de gevolgen verstrekkend. Dit is gebaseerd op het aantal vrouwen dat jaarlijks met deze problemen te maken krijgt, het aantal behandelingen waarin de behandelmethode toegepast kan worden en het aantal personen dat de behandeling nodig zal hebben.

 

De nieuwste E-health technieken

Het resultaat van dit project betreft de ontwikkeling en realisatie van een zeer vernieuwende, digitale, “early intervention” (vroege ondersteuning en therapie) PTSS behandel applicatie die door middel van intensief testen, aanpassen en doorontwikkeling, volledig werkbaar en inzetbaar is binnen de traditionele traumatherapie in de ziekenhuissetting. Niet alleen voor deze gedefinieerde onderzoeksgroep, maar voor alle trauma patiënten met PTSS. Het gebruik van de applicatie is volledig wetenschappelijk en klinisch onderzocht waarbij stapsgewijs in een veilige onderzoekssetting de applicatie is getest, onderzocht en gevalideerd. Het betreft een zeer vernieuwde behandelmethode aangezien er gebruik gemaakt wordt van de nieuwste E-health technieken.

 

Consortium

Binnen dit project zullen drie projectpartners, te weten: Moovd B.V., Stichting Isala Klinieken, en Stichting Radboud universitair medisch centrum intensief samenwerken aan de ontwikkeling en validatie van een effectief functionerende autonome (zelfstandig te gebruiken) Eye Movement Desensitization and Reprocessing (A-EMDR) behandeling middels een geavanceerde E-health applicatie. De technische ontwikkeling en het vermarkten zal door Moovd worden gedaan en de validatie door Radboudumc en Isala.

 

Gerelateerde berichten

‘Every session before this was never successful.. But with We mind we succ...

lees meer

Digitale therapie voor Oekraïense slachtoffers

lees meer

Revolutie in therapie: het bewezen succes van Remote EMDR

lees meer