Veelgestelde vragen door zorgspecialisten
Exposure Therapie wordt gebruikt om angst, trauma- en stressgerelateerde klachten te behandelen. De cliënt wordt in deze therapie blootgesteld aan bestaande angst(en) en/of traumatische ervaring(en) zonder dat enig werkelijk gevaar wordt veroorzaakt. Door het doorbreken van deze angstverwachting, verlaagt de angst. Dit wordt gedaan door emotionele blootstelling te herhalen en aan te bieden in verschillende intensiteit en variatie. Wij voegen Virtual Reality (VR) aan die exposure-therapie toe. Met VR ervaart iemand een compleet andere werkelijkheid. De cliënt wordt door het gebruik van Virtual Reality blootgesteld aan beangstigende en emotionele situaties. Door de verschillende toepassingen is er voor elke cliënt wel een geschikte behandeling. Met de VRET-behandeling is de behandelaar in staat om exposure oefeningen virtueel in de behandelkamer te laten plaatsvinden.
In het trainingsprogramma Moovd Academy leer je als gebruiker onze toepassingen te gebruiken binnen 1,5 uur. Onze producten hebben we laagdrempelig opgebouwd waardoor iedereen ermee kan werken. Het is ook mogelijk om een training op locatie af te nemen. Neem daarvoor contact op via info@moovd.nl en vraag naar de mogelijkheden.
Met VR kunnen de exposure-behandelingen naar de behandelkamer worden gehaald en kan de behandelaar sneller bij de kern van het probleem komen. Tevens lost WeMind Exposure het probleem op dat sommige exposure-situaties niet makkelijk in de realiteit na te bootsen zijn. Ook maakt VR de exposure-ervaring meer immersief en intens. Exposure-situaties kunnen we ook op aanvraag in co-creatie realiseren. De behandelaar heeft in de behandeling volledig de controle over wat er aan de cliënt wordt blootgesteld. De exposure-behandelingen worden met VR hierdoor effectiever en efficiënter.
Ja! Bij Moovd staat co-creatie voorop. Door laagdrempelige, nauwe samenwerkingen met instellingen wordt continu nieuwe content ontwikkeld. In brainstormsessies met experts en behandelaren uit de praktijk komen we tot nieuwe onderwerpen en ideeën. Deze ideeën kunnen we – samen met onze samenwerkingspartners – omzetten tot nieuwe content, die in een kort stadium voor iedere behandelaar beschikbaar wordt gesteld. Vraag je vaste Moovd contactpersoon naar de mogelijkheden.
● Behandel de cliënt gerichter en bespaar tijd en kosten; ● Krijg toegang tot gewenste oefensituaties van WeMind Exposure in de behandelkamer; ● Vergroot verschillende oefenmogelijkheden in de behandelkamer; ● Ervaar volledige controle over de behandeling en pauzeer daar waar nodig; ● De VRET Moovd-app is makkelijk in gebruik, bekijk alle VR-video’s vooraf in de app. Uiteindelijke doel: de kwaliteit van leven verbeteren voor cliënten, de zelfredzaamheid bevorderen en directe/indirecte maatschappelijke kosten besparen.
WeMind EMDR is een applicatie die behandelaren ondersteunt in het toedienen van EMDR. De therapeut kan de app live bedienen via computer-, tablet-, of smartphone-interface over het internet. De cliënt komt via PC, Tablet, Smartphone of Virtual Reality (VR) in een digitale behandelomgeving. WeMind EMDR kan ingezet worden om patiënten op afstand te behandelen, of om behandeleffectiviteit te vergroten tijdens face-to-face-contacten.
● Toegankelijkheid – de therapeut kan de app live bedienen via computer-, tablet- of smartphone-interface over het internet. Audio- en videobellen is geïntegreerd in het systeem. ● Effectiviteit – meerdere modaliteit-specifieke stimulatie zorgt voor betere werkgeheugenbelasting en effectievere daling van de ‘Subjective Unit of Distress' (SUD). ● Therapeut in controle – Visuele en auditieve stimuli opties worden aangestuurd en bediend door de therapeut zodat veiligheid en flexibiliteit gewaarborgd is. ● De prestatie van de patiënt wordt live-geanalyseerd voor het optimaliseren van werkgeheugenbelasting. Functionaliteiten maken graduele exposure therapie mogelijk in (360°) virtual vivo.
● Blended care – geïntegreerde audio-videocommunicatie maakt afstands-/online therapie mogelijk. De combinatie van face-to-face en online sessies zorgt voor flexibiliteit en verbeterde toegankelijkheid. ● Evidence-based – evidence-based klinisch hulpmiddel om EMDR en Exposure toe te passen dat is gebaseerd op, en wordt ondersteund door, wetenschappelijke onderzoeksdata. ● Improved effect – de ondersteuning van therapie met innovatietechnologie maakt behandeling meer laagdrempelig, gebruiksvriendelijk en effectief. Een merendeel van de gebruikers verkiest online EMDR boven reguliere therapievormen en merkt een versterkt effect.
Voor een online EMDR-behandeling heeft zowel de cliënt als de behandelaar een internetverbinding nodig om de applicatie op een internetbrowser te openen. Tevens moet zowel de cliënt als behandelaar beschikken over een device waarbij videobeeld (camera) en audiocommunicatie (microfoon) mogelijk is, zodat de behandelaar en cliënt elkaar kunnen zien en kunnen spreken.
In de behandeling wordt gebruik gemaakt van meerdere taken om het werkgeheugen te belasten. Laat de patiënt even oefenen en bekend raken met de afleidingstaken. Deze taken bestaan uit visuele auditieve en motorische taken, die tegelijkertijd ingezet kunnen worden. 1. De visuele taak bestaat uit een balletje dat gaat bewegen op het scherm van de cliënt, waarbij de cliënt het balletje volgt met de ogen en moet reageren met een toets op het toetsenbord wanneer het balletje van vorm verandert. Veranderende kleuren kunnen ook worden benoemd. 2. De auditieve taak bestaat uit een piepje, waarbij de cliënt moet reageren met een toets op het toetsenbord wanneer hij/zij het piepje hoort. De afleidingstaken kun je starten en stoppen en de intensiteit van de afleiding kan worden aangepast tijdens de EMDR-sessie, tijdens de afleidingstaak of tussen afleidingstaken door. Ook biedt het platform nog meer tools om het werkgeheugen te belasten, denk hierbij aan onregelmatige klikjes of het benoemen van de kleuren van de bal.
Als behandelaar heb je verschillende mogelijkheden in het platform, deze worden onderstaand toegelicht. ● Visueel kan de behandelaar de snelheid van de bal veranderen. De snelheid kan aangepast worden aan de reactie van de cliënt of constant zijn. Ook de kleur van de bal kan worden bepaald, de mogelijkheid tot een enkele kleur of kleuren die elkaar afwisselen. Dit kan dienen als extra taak, waarbij de cliënt bijvoorbeeld de kleur van de bal kan benoemen. Tot slot kan de behandelaar een Error buzzer activeren, de cliënt hoort een buzzer als hij/zij een fout maakt bij een visuele taak. ● Auditief heeft de behandelaar twee mogelijkheden. Als de behandelaar AUDIO RIR inschakelt, voert de cliënt een auditieve taak uit bestaande uit piepjes die de cliënt hoort. Met de AUDIO DISTRACTION laat je de cliënt tussendoor onregelmatig piepjes horen. De behandelaar heeft de keuze voor een constante interval of een random interval. ● Tijdens de behandeling kan, meerdere keren, de SUD worden vastgelegd. ● Tijdens de behandeling kunnen notities worden gemaakt, die de behandelaar vervolgens kan knippen/kopiëren en in het elektronisch patiëntendossier plakken. ● De achtergrond van het scherm kan naar wens worden aangepast.