Moovd en Philadelphia vergroten zelfredzaamheid bij mensen met lvb middels digitale innovatie

Moovd en Stichting Philadelphia Zorg hebben gezamenlijk virtual reality trainingen ontwikkeld waarmee de zelfredzaamheid en ontwikkeling van mensen met een (licht) verstandelijke beperking wordt bevorderd. Praktische situaties kunnen middels de VR-trainingen van Moovd eindeloos en veilig worden geoefend. De digitale innovatie draagt bij aan het verhogen van het leereffect bij lvb-cliënten waardoor begeleiders efficiënter ingezet kunnen worden.

Als koploper in digitale therapie initieert Moovd nieuwe behandel- en begeleidingsmethodes. Stichting Philadelphia Zorg brengt, als landelijke aanbieder van ondersteuning voor mensen met een beperking, inhoudelijke deskundigheid zodat de toepassingen aansluiten op de situatie en de ontwikkeling van de cliënten. Beide organisaties nemen een grote stap in het uitbreiden van technologische mogelijkheden. Uniek aan de samenwerking is dat de ontwikkelde toepassing beschikbaar wordt gesteld voor alle Nederlandse zorginstellingen.

Deelnemer bij Philadelphia volgt de zelfredzaamheid training

Zo zelfstandig mogelijk meedoen
Tineke Westera, regiomanager Philadelphia Werk & Begeleiding Noord: “Met virtual reality creëren we realistische situaties die de deelnemers helpen om veilig te oefenen totdat ze een situatie onder de knie hebben. Daardoor ervaren zij meer zelfstandigheid, minder stress en hebben ze meer houvast in het dagelijks leven. De VR trainingen passen helemaal bij de visie van Philadelphia. Het helpt de deelnemers  op weg om zo zelfstandig mogelijk te leven en volwaardig te kunnen participeren in de samenleving.”

Praktische training en gespreksvaardigheden
Het afgelopen jaar zijn Moovd en drie teams van Philadelphia Werk & Begeleiding in de regio’s Noord, Oost en Zuid aan de slag gegaan met het ontwikkelen van specifieke trainingen voor de doelgroep. Van een praktische training over reizen met het OV tot het leren van gespreksvaardigheden bij een werkgever en omgaan met pesten.

Makkelijker leren met virtual reality techniek
Coördinerend werkbegeleider bij Philadelphia Henrike: “Wij merken dat door het inzetten van de VR-bril de situatie als een werkelijkheid ervaren wordt. Op deze manier kan er steeds volgens de juiste stappen geoefend worden, je kunt geen stappen overslaan en het dus meteen goed aanleren. De VR-bril maakt de training interactiever, levendiger en uitdagender.”

Ook deelnemers zijn enthousiast. Zo vertelt een cliënt: “Ik vond het heel gaaf en bijzonder om te doen. Ik heb via de virtual reality bril een filmpje gezien over een gesprek voeren met de werkgever. Het was een leermoment voor mij en heeft me wakker geschud, want vandaag heb ik zelf zaken bespreekbaar gemaakt met mijn werkgever en dat vind ik normaal gesproken erg moeilijk.”

“Leermoment heeft me wakker geschud”

Laagdrempelige toegang tot hoogwaardige gezondheidszorg
De samenwerking past in de strategie van Moovd om de mentale gezondheid van mensen te verbeteren met bewezen technische innovaties. Over de visie van het bedrijf vertelt Menno Kamphuis, founder van Moovd: “Iedereen zou laagdrempelig toegang moeten hebben tot hoogwaardige geestelijke gezondheidszorg. Digitale technische innovaties kunnen daarbij een doorslaggevende factor zijn. Dankzij de samenwerking met Philadelphia kunnen we de digitale doorontwikkeling versnellen.”

Meer weten over Moovd en de digitale trainingen die we ontwikkelen? Neem vrijblijvend contact met ons op.