"Het geeft cliënten weer hoop"

TCNL behaalt sneller resultaat door combi eigen methode met VRET van Moovd

Vorig jaar startten Moovd en Trauma Centrum Nederland (TCNL) een onderzoek naar de inzet van Virtual Reality in behandelingen, vooral in combinatie met lichaamswerk en bij trauma door seksueel misbruik. De resultaten laten zien dat VR werkt, TCNL behaalt betere behandelresultaten doordat cliënten sneller bij de kern van het probleem kunnen komen. We spraken Sophie Bouwman, oprichter TCNL en twee behandelaren die met VR exposure werken: “We horen veel van cliënten dat ze nu echt stappen kunnen maken, waarvan ze overtuigd zijn dat ze deze stappen niet konden maken zonder Virtual exposure.”

Sophie Bouwman is verbonden aan Trauma Centrum Nederland als directeur Zorg en is medeoprichter. Eén van de pijlers bij TCNL is het aanbieden van de beste zorg aan cliënten: “Dat betekent dat je altijd moet blijven kijken; waar zijn we mee bezig, is dat op dat moment het beste, is er nieuw onderzoek of andere methodes die ook een goede bijdrage kunnen leveren?”

Met die vragen kwam Trauma Centrum Nederland uit bij Moovd. Bouwman: “We zijn wel degelijk anders dan andere organisaties want we geloven dat je naast cognitieve behandelingen ook het lijf meeneemt in de behandelingen, omdat daar de herinneringen en spanning ligt opgeslagen. Het was voor ons echt een meerwaarde dat we met onze eigenheid terecht konden bij Moovd. We hebben onze eigen VR-exposure video’s gemaakt van trauma beelden die we bij TCNL vaak zien.”

Dit werkte bijvoorbeeld erg goed door het toevoegen van de kinder- en tienerkamers in virtual exposure bij de behandeling van trauma door seksueel misbruik. Yonda Poslavsky, psycholoog bij TCNL gebruikt de VR exposure toepassing bij haar cliënten: “Wat het concreet voor cliënten oplevert is dat ze stappen in de behandeling kunnen zetten, waarvan wij denken dat ze zonder die inzet van VR helemaal niet of niet zo snel gelukt zou zijn.”

Poslavsky legt uit dat ze als psycholoog samen met lichaamswerker Carry van Gils bij cliënten een bepaalde mate van (lichamelijke) spanning opbouwen, die nodig is om hen te kunnen behandelen. Die spanning is nodig om een leereffect te bereiken: “Wat je kan doen in de combinatie met lichaamswerk is dat je in wezen de spanning opbouwt, maar doordat de lichaamswerker kan helpen met de regulatie van die spanning, kan je meer spanning toedienen. Daardoor lopen we vlotter door de spanningsopbouw, terwijl de cliënt extra vaardigheden leert in het zelf reguleren van het lichaam waardoor je kan versnellen in de behandeling.”

“Cliënten maken stappen die ze zonder VR van Moovd niet konden zetten”

Sophie Bouwman en Yonda Poslavsky van Trauma Centrum Nederland vertellen over VR Exposure van Moovd

Vooral voor cliënten met PTSS-klachten, biedt de VR-exposure toepassing van Moovd uitkomst. Cliënten met PTSS hebben extreem heftige klachten, ze zijn vaak al lang in behandeling en hebben van alles en nog wat geprobeerd om van die klachten af te komen. Poslavsky: “Het maakt cliënten dolblij dat wij dan een methode bieden die ze vaak nog niet kennen of nog niet eerder hebben geprobeerd. Want dat geeft ze weer hoop. En in die zin is het ontzettend belangrijk om innovatief bezig te zijn en te kijken wat kunnen we in behandeling extra, beter of mooier kunnen doen.”

“Hiermee geven we PTSS-cliënten weer hoop”

Met deze mooie resultaten heeft Trauma Centrum Nederland besloten een vijfjarige samenwerking aan te gaan met Moovd. Bouwman: “We merken dat VR vooral veel ingezet wordt in de exposure behandelingen, wij doen dat ook. Maar wij willen tegelijkertijd het lijf zich veilig laten voelen, samen met Moovd willen we onderzoeken hoe we VR combineren met lichaamswerk.”

Hoe kunnen we jou verder helpen?

Zet de eerste stap om te starten met digitale therapie met onze keuzehulp