Sinds 2020 is EMDR door ervaring, onderzoeken en wetenschap, ontwikkeld naar EMDR 2.0. Onder leiding van Prof dr. Ad de Jongh en dr. Suzy Mathijssen heeft EMDR zich de afgelopen jaren zowel nationaal als internationaal ontwikkeld richting EMDR 2.0. De EMDR-community reageert zeer enthousiast, zowel nationaal als internationaal over deze nieuwe versie van EMDR-therapie. Maar wat is nu het verschil?
EMDR 2.0 richt zich voornamelijk op herinneringsbeelden met een (zeer) hoge SUD die na reguliere EMDR niet of nauwelijks daalt omdat de patiënt vermijdt vanwege de angst voor ontregeling. Targets met een hoge tot zeer hoge SUD zijn doorgaans te kwalificeren als herbelevingen/flashbacks. Dit zijn herinneringsbeelden die een sterk intrusief en ‘toen=nu’ karakter hebben. Datgene wat de patiënt toen voelde wordt dus nu opnieuw beleefd.
EMDR 2.0 zet meer in op maximale werkgeheugenbelasting ten aanzien van het target. Omdat er minder associaties optreden, lijkt het reprocessing-onderdeel bij EMDR 2.0 enigszins ondergeschikt aan de desensitisatie.
Verder zijn de effecten:
Waar EMDR normaliter werd gegeven vanuit de handbeweging, zijn er later geluiden en een lichtbalk toegevoegd om therapeuten fysiek te ontlasten tijdens het geven van de therapie.
Tijdens de behandelingen zoekt een therapeut naar de meeste optimale vorm van werkgeheugenbelasting per individu voor de meest succesvolle behandeling. Echter moeten therapeuten de optimale belasting zoeken op basis van de hoe de patiënt reageert, hoe ze de taken volgen en hoe de verwerking van de herinnering gaat.
EMDR 2.0 maakt dit proces nog belangrijker voor de therapeut en patiënt. Echter is dit nog niet zo eenvoudig als het lijkt.
Sinds de komst van Covid zijn er programma’s ontwikkeld die het mogelijk maken om EMDR op een digitale manier te geven. Ideaal wanneer men online behandelt.
Daarnaast zijn er ook slimme tools ontwikkeld die voor de therapeut, helemaal in lijn met EMDR 2.0, de optimale vorm van werkgeheugenbelasting meten, zoeken en continu belasten. Een perfecte combinatie van technologie in combinatie met een therapeut.
Wil je meer weten over de werking van EMDR 2.0? Leer alles over optimale werkgeheugenbelasting!
Zelf oefenen met algoritmes die automatisch de optimale werkgeheugenbelasting vinden voor iedere cliënt? Probeer gratis EMDR 2.0 platform WeMind.