Logo Loading

Virtual reality in de zorg

Als behandelaar of begeleider wil je natuurlijk de best mogelijke behandeling en/of begeleiding leveren aan je cliënt(en). Zo efficiënt mogelijk. Hier willen we graag aan bijdragen. Met behulp van virtual reality onderzoeken, testen, ontwikkelen en ondersteunen we bij het efficiënter en effectiever maken van behandelingen en begeleidingen in de zorg.

Samen met zorginstellingen
We ontwikkelen diverse trainingsscenario’s voor behandelingen of begeleidingen. Dit doen we mét en voor de sociale zorg en de geestelijke gezondheidszorg. Zo is virtual reality in de zorg een effectief hulpmidden bij behandelingen van zeer diverse angststoornissen. Hier wordt gebruik gemaakt van Virtual Reality Exposure Therapie (VRET). Hieronder een aantal fobieën waarbij virtual reality wordt toegepast:

  • Posttraumatische stressstoornis (PTSS) – angst of trauma overwinnen met behulp van VR;
  • Agorafobie – overwinnen sociale fobie met behulp van VR;
  • Aragnafobie – overwinnen fobie voor spinnen met behulp van VR;
  • Acrofobie – overwinnen hoogtevrees met behulp van VR.

Ook kan VR heel goed gebruikt worden voor dagbestedingsactiviteiten of voor het aanleren en oefenen van nieuwe vaardigheden bij lichtverstandelijk beperkte mensen. Virtual reality zet hen op een efficiënte manier in een situatie of omgeving, waarin ze zeer diverse vaardigheden kunnen aanleren. Als begeleider hoef je zo niet alles zelf voor te doen en te herhalen.

Benieuwd waar de toegevoegde waarde voor jouw instelling of behandeling ligt?
Neem dan gerust contact met ons op, we komen het graag laten zien.

Moovd-app
Bij Moovd willen we met virtual reality in de zorg graag bijdragen bij het effectiever en efficiënter maken behandelingen en begeleidingen. Virtual reality zorgt voor een digitale vorm van exposure. De prikkel van exposure wordt zo realistisch en effectief mogelijk gemaakt door gebruik te maken van echte beelden (niet gesimuleerd door een computer) en een geavanceerde camera. Hiervan maken we een scenario.

We hebben een speciaal ontwikkelde applicatie voor telefoon of tablet. Met deze Moovd-app kun je een VR-bril koppelen. Als behandelaar heb je op deze app toegang tot de beschikbare scenario´s, die overzichtelijk en up-to-date beschikbaar zijn. Je kunt met de app de scenario’s starten op de VR-bril en met de VR-bril meekijken. Zo kun je cliënten snel en vloeiend met één druk op je telefoon of tablet in de benodigde omgevingen en situaties zetten. Op de voor de cliënt zo effectief mogelijke manier (gefaseerd en gecontroleerd in een vertrouwde omgeving). Ook kun je de scenario’s pauzeren, als het te intens wordt of als je de cliënt wilt coachen.

De trainingsscenario’s komen in de videotheek van onze app te staan, de videotheek wordt constant aangevuld met nieuwe scenario’s. Als je hier als behandelaar gebruik van wilt maken, neem je een abonnement af bij ons. Hiermee krijg je een VR-bril en een eigen inlog met toegang tot onze videotheek. Ook krijg je de mogelijkheid om scenario’s aan te vragen, om het aanbod zoveel mogelijk naar wens te maken en te optimaliseren.