Virtual Reality Exposure Therapie effectief bij angst voor de tandarts

Virtual Reality Exposure Therapie (VRET) helpt tegen angst voor de tandarts. Maar liefst 85% van de patiënten heeft na het gebruik van VRET geen angst meer voor de tandarts. Vanaf nu kan gebruik worden gemaakt van de nieuw ontwikkelde virtual reality module. Het bedrijf Moovd, dat meerdere digitale toepassingen ontwikkelt in de gezondheidszorg, ging daardoor een samenwerking aan met Stichting Bijzondere Tandheelkunde (SBT) en zorgverzekeraar CZ.

Een kwart van de Nederlandse bevolking is bang om een tandarts te bezoeken, en een deel gaat zelfs helemaal niet naar de tandarts. De module Virtual Reality Exposure Therapie (VRET) biedt een behandeling op maat waarbij de patiënt wordt blootgesteld aan bestaande angsten.

SBT voegt vanaf heden VRET toe aan haar traject voor angstbehandeling. Chantal Borsjé van SBT vindt het een verrijking voor haar vak: “Ik krijg namelijk hele enthousiaste reacties van patiënten. Mensen zijn na afloop blij dat ze iets hebben kunnen doen, dat ze hebben geoefend en resultaat hebben behaald in eigenlijk een vrij korte tijd. De VR-toepassing biedt mensen een heel laagdrempelige kans om te gaan oefenen”, aldus Chantal Borsjé van SBT.

Ook CZ erkent de toegevoegde waarde van VRET voor de mondzorg en heeft steeds meer aandacht voor angstbehandelingen. Ivo Koenen, zorginkoper mondzorg bij CZ bevestigt dit. “Het gebruik van virtual reality biedt immers een toegankelijke, makkelijke en uiteindelijke goedkopere behandeling voor de patiënt om van de angst af te komen. Daardoor wordt de behandeling verkort.”

Sander Kamphuis, CEO van Moovd, is trots op deze unieke samenwerking: “Toen wij zagen wat we konden bereiken met onze digitale toepassingen op gebied van traumaverwerking, was de link naar tandartsangst snel gelegd. Daardoor was de vraag en bereidheid vanuit SBT en CZ om mee te ontwikkelen voor ons een mooie start om het probleem aan te pakken.”

Meer weten over het gebruik van Virtual Reality Exposure Therapie? Neem vrijblijvend contact met ons op.

E-health wordt in de gezondheidzorg steeds belangrijker