Veelgestelde vragen

Op deze pagina vind je de veelgestelde vragen. Staat uw vraag hier niet bij, neem dan contact op met onze support, via support@moovd.nl of 085-1309292.

Virtual Reality Exposure Therapy

Wat is Virtual Reality?

Met Virtual Reality (VR) ervaar je een compleet andere werkelijkheid. Door het gebruik van een Virtual Reality bril word je als kijker in een gesimuleerde omgeving geplaatst die levensecht is. Dat komt door de 360° video’s die wij gebruiken.

Wat is Exposure Therapie?

Exposure Therapie wordt gebruikt om angst, trauma- en stress gerelateerde klachten te behandelen. Door het systematisch activeren van het angstnetwerk in een veilige context, worden de angstige verwachtingswaarden doorbroken. Hierbij worden omgevingen en cues gebruikt die voor de cliënt emotioneel betekenisvol zijn. De cliënt wordt in deze therapie blootgesteld aan bestaande angst(en) en/of traumatische ervaring(en) zonder dat enig werkelijk gevaar wordt veroorzaakt. Door het doorbreken van deze angst-verwachting, verlaagt de angst. Dit wordt gedaan door emotionele blootstelling te herhalen en aan te bieden in verschillende intensiteit en variatie.

Wat is Virtual Reality Exposure Therapy (VRET)?

VRET is een vorm van gedragstherapie en is gebaseerd op Exposure Therapie. De cliënt wordt door het gebruik van Virtual Reality blootgesteld aan angstige situaties. Door de verschillende toepassingen is er voor elke cliënt wel een geschikte behandeling. Met de VRET-behandeling is de behandelaar in staat om exposure oefeningen virtueel in de behandelkamer te laten plaatsvinden.

Hoe kan Virtual Reality worden toegepast in Exposure Therapie?

Met VR kun je de exposure behandelingen naar de behandelkamer halen en als behandelaar sneller bij de kern van het probleem komen. Tevens lost VRET het probleem op dat sommige exposure situaties niet makkelijk in de realiteit na te bootsen zijn. Ook maakt VR de exposure ervaring meer immersief en intens. Exposure situaties kunnen we ook op aanvraag in co-creatie realiseren. De behandelaar heeft in de behandeling volledig de controle over wat er aan de cliënt wordt blootgesteld. De exposure behandelingen worden met VR hierdoor effectiever en efficiënter.

Wat zijn de voordelen van VRET?
  • Behandel de cliënt gerichter en bespaar tijd en kosten;
  • Krijg toegang tot gewenste oefensituaties van VRET in de behandelkamer;
  • Vergroot verschillende oefenmogelijkheden in de behandelkamer;
  • Ervaar volledige controle over de behandeling en pauzeer daar waar nodig;
  • De VRET Moovd app is makkelijk in gebruik, bekijk alle VR-video’s zijn vooraf in de app.

Uiteindelijke doel: de kwaliteit van leven verbeteren voor cliënten, de zelfredzaamheid bevorderen en directe/indirecte maatschappelijke kosten besparen. 

Toepassingen met Moovd

Wat zijn de verschillende mogelijkheden met Moovd?

Moovd heeft toepassingen voor:

 1. Licht verstandelijke beperking (LVB) – Voor cliënten met een (licht) verstandelijk beperking is het belangrijk om zelfstandigheid te blijven ontwikkelingen, denk bijvoorbeeld aan het reizen met de trein. In trainingen worden zij voorbereid op de echte situatie, zo wordt de stap naar de situatie in real life verkleind. Door inzet van Virtual Reality worden zij zelfstandiger, zelfredzamer en zullen zij minder begeleiding nodig hebben.
 2. Trauma’s (PTSS) – Door middel van Virtual Reality Exposure Therapy (VRET) wordt de cliënt opnieuw blootgesteld aan traumatische situaties, bijvoorbeeld in de slaapkamer. Deze toepassing maakt het mogelijk dat psychologen virtueel alle exposure oefeningen, die in de buitenwereld beschikbaar zijn, kunnen aanbieden in de therapiekamer.
 3. Angsten & Fobieën – Virtual Reality Exposure Therapy (VRET) wordt ingezet om de cliënt bloot te stellen aan zijn/haar angst. Denk hierbij bijvoorbeeld aan claustrofobie, agorafobie of zelfs angst voor honden. De exposurebehandelingen worden door gebruik van Virtual Reality naar de behandelkamer gebracht, wat zorgt voor een effectieve en efficiënte behandeling.
Kan nieuwe content ingebracht en gerealiseerd worden?

Ja, bij Moovd staat co-creatie voorop. Door laagdrempelige, nauwe samenwerkingen met instellingen wordt continu nieuwe content ontwikkeld. In brainstormsessies met experts en behandelaren uit de praktijk komen we tot nieuwe onderwerpen en ideeën. Deze ideeën kunnen we – samen met onze samenwerkingspartners – omzetten tot nieuwe content, die in een kort stadium voor iedere behandelaar beschikbaar wordt gesteld.

Hoe krijg ik de nieuw ontwikkelde content op de VR-bril?

Alle beschikbare content is te downloaden op de VR-bril, hiervoor heb je alleen een internverbinding nodig. De bibliotheek in de app wordt up-to-date gehouden en nieuwe behandelingen zijn voor iedere partner beschikbaar, ongeacht het abonnement.

Is het ook mogelijk om een gebruikerstraining te krijgen?

Dit is uiteraard mogelijk. Ben je nieuwsgierig naar het product en alle diensten die we aanbieden? Vraag dan via deze link vrijblijvend een demo aan.

Abonnementen

Welke abonnementen zijn er beschikbaar?

Moovd hanteert servicepakketten en bundelpakketten. In een vrijblijvend adviesgesprek kijken we naar het meest interessante pakket voor jou als afnemer.

 • Moovd beschikt over drie servicepakketten die beschikbaar worden gesteld voor een termijn van twee, drie of vijf jaar: pakket goud, pakket zilver en pakket brons;
 • Naast bovengenoemde servicepakketten, hanteert Moovd bundelpakketten. In een bundelpakket wordt er een schatting gemaakt van het aantal views dat per jaar gebruikt zal worden. Dit pakket is samengesteld op basis van verschillende behandeltrajecten met de daarbij behorende behandelsessies waarin Virtual Reality mogelijk ingezet kan worden.
Kan ik van contract/abonnement wijzigen?

Ja, dit is mogelijk. Uiterlijk twee maanden voor het einde van een contractjaar kan het abonnement worden omgezet en gewijzigd.

Kan ik het contact/abonnement opzeggen?

Ja, uiterlijk twee maanden voor het einde van de contractperiode kan het contract worden opgezegd, tussentijds is dit niet mogelijk. Het contract wordt automatisch verlengd als het niet wordt opgezegd.

De Virtual Reality bril (VR-bril)

Hoe werkt de VR-bril?

Onderstaande video legt Esmée uit hoe de Virtual Reality bril werkt.

Hoe verbind ik de VR-bril met wifi?

Start de bril op, vervolgens staat in het startscherm linksboven de optie voor wifi. Kies vervolgens in dit menu het geschikte wifi-netwerk en voer met het toetsenbord het bijbehorende wachtwoord in. Als je bent verbonden met het wifi-netwerk kan je gebruik maken van de verschillende mogelijkheden op de VR-bril.

Bekijk ook deze video voor het verbinden van de VR-bril met wifi.

Hoe maak ik de VR-bril schoon?

Bekijk hier een video voor het schoonmaken van de Virtual Reality bril of lees hier hoe je de bril schoonmaakt.

Hoe lang gaat de batterij van de VR-bril mee?

Uit ervaring blijkt dat de VR-bril een hele werkdag gebruikt kan worden, dit komt in behandelingen neer op drie uur intensief. Brandt aan de onderkant het rode lampje, dan moet de VR-bril worden opgeladen. Het duurt twee uur om de bril weer volledig op te laden.

Kan ik het beeld op de VR-bril weer centreren (rechtzetten)?

Voor het centreren van het beeld houd je de home-button aan de zijkant van de VR-bril twee seconden vast. Het beeld wordt dan vanzelf weer rechtgezet.

Esmée legt in dit filmpje uit hoe je het beeld van de VR-bril centreert.

Hoe koppel ik de VR-bril opnieuw met de app?

Het kan voorkomen dat de VRET Moovd app en de VR-bril niet meer verbonden zijn, of dat je opnieuw wilt starten met een training. Om opnieuw de koppeling te maken, druk je op de ‘bevestig’ button aan de rechterkant van de bril. Vul vervolgens de viercijferige pincode in op de applicatie. De bril is weer gekoppeld en klaar voor gebruik.

In deze video wordt uitgelegd hoe je de VR-bril opnieuw verbind met de VRET Moovd app.

Virtual Reality Exposure Therapy (VRET) Moovd app

Hoe update ik de VRET Moovd app op de tablet/telefoon en op de VR-bril?

De update van de VRET Moovd app voor de telefoon/tablet download je in de App Store (iOS) of Google Play (Android). Voor het downloaden van de update op de VR-bril geeft Esmée in deze video uitleg.

Hoe werkt de VR-bril in combinatie met de VRET Moovd app?

In deze video wordt uitgelegd hoe de Virtual Reality bril werkt in combinatie met de VRET Moovd app.

Waar kan ik een storing melden?

Heb je een storing? Vervelend! Neem contact op met onze supportdesk via support@moovd.nl of 085-1309292.