‘Renate kreeg haar leven weer terug door online EMDR’

“Over het algemeen is een EMDR-behandeling voor velen een beetje hocus pocus. Helemaal als dat ook nog eens online moet.” Kinga de Wit, psycholoog bij Oh My Mood, moest haar behandelingen tijdens de eerste lockdown in maart 2020 ineens vanuit huis doen. Ze vertelt over hoe haar cliënten de eerste maanden online behandelen hebben ervaren.

De Wit: “De mensen die wij behandelen, weten vaak niet goed wat ze van een EDMR-behandeling moeten verwachten. Dat is voor een face-to-face behandeling net zo.” De online EMDR-behandeling oefent ze daarom eerst met haar cliënt, zodat ze weten wat ze te wachten staat. “Ik zeg wel eens: ‘we gaan gewoon een computerspelletje doen. Ik ga je werkgeheugen zo optimaal mogelijk belasten en jij doet gewoon ontzettend hard je best’. Die humor maakt het wat dragelijker”.

Als teamleider is De Wit betrokken geweest bij het invoeren van het online EMDR-programma van Moovd. Haar cliënten kwamen in dat proces altijd op de eerste plaats: “Ik kon me niet voorstellen dat online EMDR even goed werkte als de gewone face-to-face behandeling. Ik vroeg me af of ik wel op tijd kon ingrijpen, hoe iemand zou reageren, of het programma zelf wel goed zou werken. Allemaal rampscenario’s die ongegrond bleken te zijn. De eerste keer dat ik online EMDR van Moovd tijdens een behandeling inzette, gaf het al meteen ontzettend goed resultaat.”

“Het mooiste resultaat heb ik met Renate* behaald. Als ik nog aan haar verhaal terugdenk, krijg ik weer kippenvel. Renate kwam bij me in behandeling omdat ze slecht sliep. Dat slechte slapen stond niet op zich, maar kwam door zeer traumatische ervaringen uit haar verleden. Doordat ze in de nacht geen rust kreeg, kon ze niet meer functioneren overdag. Haar trauma’s maakten dus enorme impact op haar leven.” Deze vrouw woonde niet bij De Wit in de buurt, wat zou betekenen dat ze in de reguliere ggz op een wachtlijst was komen te staan. Bij Oh My Mood kon ze direct terecht omdat ze ook digitaal behandelen. De Wit wist meteen tijdens de intakesessie al dat Renate perfect zou zijn voor de online EMDR behandeling.

In de reguliere ggz wachten cliënten maandenlang op goede zorg

Kinga de Wit, psycholoog bij Oh My Mood

Ze had gelijk; er was maar één online EMDR-behandeling nodig waardoor Renate letterlijk haar leven weer terug kreeg. De Wit: “Dat was zo’n mooi moment. Het was een heftige sessie, maar ik merkte meteen verschil bij haar na dat uur. Ze was er gewoon weer, ze kon weer haar leven oppakken. In de vervolggesprekken, bleef ze me bedanken. En veel cliënten volgden haar voorbeeld met als resultaat dat ze minder of helemaal geen klachten meer ervaren. Dat ze emotioneel tot rust komen, dat ze weer gewoon kunnen functioneren… Dat is ongelofelijk!”

Ook in de toekomst wil De Wit online EMDR blijven aanhouden: “Het is heel makkelijk toe te passen voor mensen overal ter wereld. Nu zitten cliënten in hun eigen veilige omgeving, ze kunnen daarna gewoon een kopje koffie halen en ervaren wat de online behandeling met ze doet.

* Uit privacy overwegingen is de naam van Renate fictief.

Wil jij ook snel en veilig vooruitgang boeken bij de therapie? Wijs jouw therapeut op het gedeelte voor professionals op deze website.

“Renate kon haar leven weer oppakken”

Kinga de Wit, psycholoog Oh My Mood