Moovd zet volgende stap in ambitie om GGZ te innoveren

Koppositie digitale therapie door overname SilVRmind

Moovd heeft per 1 januari 2021 SilVRmind, de ontwikkelaar van online EMDR, overgenomen. De overname past in de strategie van Moovd om de mentale gezondheid van mensen te verbeteren met bewezen technische innovaties. Moovd is hiermee de koploper in digitale therapie met methodes als VRET (Virtual Reality Exposure Therapie) en online EMDR. Digitale therapieën dragen nadrukkelijk bij aan het oplossen van de capaciteitsproblematiek in de geestelijke gezondheidszorg en stelt therapeuten in staat een grotere groep patiënten beter en sneller te helpen.

“Door de competenties en ervaring van SilVRmind toe te voegen aan die van Moovd, versnellen we de doorontwikkeling van digitale therapieën en verdiepen we het wetenschappelijk onderzoek,” aldus Menno Kamphuis, founder van Moovd. Hij vervolgt: “Iedereen zou laagdrempelig toegang moeten hebben tot hoogwaardige geestelijke gezondheid. Digitale, technische innovaties kunnen daarbij een doorslaggevende factor zijn.”

Moovd werkt bij het ontwikkelen en ontsluiten van deze methodes nauw samen met experts, zoals GZ-psycholoog en bijzonder hoogleraar angst- en gedragsstoornissen Prof. dr. Ad de Jongh en klinisch psycholoog en bestuurslid van de Nederlandse EMDR-vereniging Dr. Suzy Matthijssen.

Zintuigen nauwkeuriger geprikkeld

Tjeu Theunissen, founder van SilVRmind, is als psycholoog betrokken in de board van Moovd en richt zich op de wetenschappelijke kant van de bedrijfsvoering. Theunissen: ‘’Ik ben erg blij met de overname door Moovd, omdat we hierdoor de toepassing schaalbaar en toegankelijk maken voor alle zorgverleners.’’ Over de toepassing van digitale EMDR vertelt hij: “Waar therapeuten normaal gesproken met de vingers voor de ogen bewegen, komen patiënten nu via een webpagina of de mobiele telefoon in een virtuele wereld, waarin de zintuigen beter en meer nauwkeurig geprikkeld kunnen worden. Dit zorgt voor betere werkgeheugenbelasting en effectievere daling van de ‘Subjective Unit of Distress’.

Oplossing voor capaciteitsprobleem

Menno Kamphuis, founder van Moovd licht de gunstige effecten van digitale EMDR en VRET in de geestelijke gezondheidszorg toe: “Hiermee bieden we de totaaloplossing voor het capaciteitsprobleem, veroorzaakt door lange wachtlijsten in combinatie met intensieve behandeltrajecten. Daarnaast werken VRET en online EMDR drempelverlagend voor cliënten die therapie als te intensief ervaren en daarom afzien van behandeling. Met VRET en online EMDR kunnen cliënten in een veilige omgeving en met beheersbare moeilijkheidsgraden stressvolle situaties oefenen. Zij geven aan dat dit makkelijker te verdragen is en minder leidt tot dissociatie dan exposure therapie.”

Aanzienlijke tijdsbesparing

Verschillende validatiestudies over VRET en online EMDR tonen aan dat toevoeging van deze digitale techniek tijdsbesparing oplevert per behandelsessie en er minder behandelingen per behandeltraject nodig zijn, vergeleken met traditionele therapie. Daarnaast is er minder recidive en geven cliënten aan meer welzijn te ervaren. Naast het feit dat de behandelingen efficiënter en effectiever zijn, behalen therapeuten veel tijdswinst doordat ze niet meer op zoek hoeven naar realistische nabootsingen van een stressvolle situatie.

Succesvol bij PTSS, LVB

De methodes van Moovd worden succesvol ingezet bij cliënten met PTSS, angsten en fobieën, zoals hoogtevrees of claustrofobie. Mensen met een licht verstandelijke beperking kunnen via het platform van Moovd worden begeleid, middels VR-training die zorgt voor houvast in het dagelijks leven. Door de inzet van VR worden zij zelfredzamer en hebben ze minder begeleiding nodig. Ook zijn er simulaties waarbij geoefend kan worden met het maken van oogcontact of iemand op straat aanspreken. De evidence based behandelprogramma’s van Moovd worden ingezet in de therapiekamer en bij behandeling op afstand, waardoor ondanks corona maatregelen behandelingen tóch kunnen plaatsvinden.

Meer weten over Moovd en de digitale therapieën die we ontwikkelen en ontsluiten? Neem vrijblijvend contact met ons op via onderstaand contactformulier:

Neem contact met ons op: