Moovd in de media: VR-bril uit Twente helpt bij traumaverwerking

Onderstaand artikel is verschenen in de Tubantia van 02-01-2021
Ze zijn in gesprek met zorgverzekeraars over vergoeding van de digitale behandelmogelijkheden waarmee psychologen en andere therapeuten patiënten kunnen helpen bij trauma- en angstverwerking. „Een doorbraak in 2021, waarbij alle behandelaars onze programma’s kunnen gebruiken, daar werken we aan.”

Sander (23) en Menno (26) Kamphuis uit Nijverdal hebben een platform ontwikkeld met tools voor psychologen. Een beeldbibliotheek – ‘een soort Netflix’ – is daar onderdeel van: 26 thema’s die tot een trauma kunnen leiden. Van seksueel geweld tot verkeersongevallen en van overvallen tot straatgeweld, in verschillende gradaties. Over elk thema minimaal tien video’s. Allemaal opgenomen met een 360 gradencamera, zodat de gefilmde situaties ‘levensecht’ lijken als de patiënt de virtualrealitybril (vr-bril) opzet. Hun bedrijf Moovd realiseert de video’s technisch, maar dat gebeurt in samenspraak met instellingen die helpen bij de invulling van het thema, het script en de inhoud.

PTSS en angststoornissen beter behandelen 
„Met digitale instrumenten kunnen therapeuten een angst- of posttraumatische stressstoornis beter behandelen”, zegt Sander Kamphuis. Ze begonnen in 2017 al met Moovd, toen ze nog aan Hogeschool Saxion studeerden. Maar sinds ze hun diploma op zak hebben, geven de broers echt gas. Vier medewerkers telt Moovd nu en deze maand komen er nog twee bij, onder wie een psycholoog.

Fobieën en angststoornissen
De innovatieve behandelmethode van Moovd voor PTSS zoekt naar punten die het herbeleven van het trauma in gang zetten. Menno Kamphuis: „De 360 gradenvideo die de patiënt te zien krijgt, roept ervaringen op. Met een vr-bril op beleven de patiënten via deze confronterende, levensechte sessies, hun trauma opnieuw…..

Lees het artikel verder >