Michelle confronteerde haar rijangst met Virtual Reality Exposure Therapie

Vanaf 2019 biedt Psychotrauma Expertise Centrum PSYTREC het evidence based behandelprogramma VRET van Moovd aan. Situaties kunnen met een VR-bril realistischer worden aangeboden, waardoor het angstnetwerk van de cliënt maximaal wordt geactiveerd. Iets wat normaal niet mogelijk is zonder de behandelkamer te verlaten.

Volgens Koen Harings, psycholoog bij Psytrec, is elke cliënt en elke behandelvraag geschikt voor het gebruik van de VR-bril. “Bij exposure binnen traumabehandeling is het belangrijk om de confrontatie met de traumatische gebeurtenis aan te gaan en deze dus als het ware opnieuw te beleven. Hierbij is het belangrijk dat de angst maximaal geactiveerd wordt. Dit doen we om zo de angstverwachting goed te kunnen toetsen. Daarnaast is het belangrijk om te oefenen in verschillende contexten. De VR-bril is voor ons een compleet nieuwe context en een uitbreiding van ons huidige behandelprogramma. Doordat we het trauma levensecht kunnen nabootsen, komen we veel sneller en écht binnen bij een cliënt.” Harings ziet dat het ook een enorme tijdsbesparing oplevert in behandelingen en behandeltrajecten. “Voor sessies waar we normaal anderhalf uur hebben, boeken we nu met een half uur al resultaat.”

Harings: “De sessie die ik had met Michelle* eind vorig jaar, is één van de mooiste behandelsessies met VR geweest. Michelle was bij ons in behandeling omdat zij een heftig auto-ongeluk had meegemaakt. Tijdens dit ongeluk verkeerde zij in ademnood. Michelle was vervolgens bang als zij weer in een auto zou stappen dat ze dan zou stikken. Dit noemen we een angstverwachting; namelijk dat in een auto zitten automatisch betekent dat zij stikt en doodgaat. Zo’n cliënt vermijdt vervolgens autorijden vanwege deze angstverwachting. Als je echt gelooft dat deze verwachting uitkomt dan kun je je wel voorstellen dat zo iemand niet meer in een auto stapt. Michelle durfde dus niet meer in een auto te stappen, wat haar natuurlijk erg kan beperken in het dagelijks leven..”

Jarenlang trauma in één sessie verholpen

In de VRET Moovd app staan verschillende scenario’s die een cliënt virtueel in de auto laat rijden. Er bestaan daarin verschillende gradaties: van een rustige weg, tot het invoegen op een drukke snelweg tussen vrachtwagens. Harings: “We hebben tijdens een sessie een video afgespeeld op de VR-bril waardoor Michelle virtueel auto reed. De virtuele exposure combineerden we met het geluid van een autocrash op de achtergrond. tegelijk liet ik Michelle haar adem inhouden om de spanning nog verder op te hogen (om de situatie dus nog levensechter te maken omdat zij immers in ademnood verkeerde ten tijde van het trauma). Vervolgens kon de angstverwachting direct ontkracht worden; namelijk dat zij helemaal niet stikte als zij weer achter het stuur in de auto zou zitten. De spanning was volledig weg en Michelle voelt weer de durf om daadwerkelijk in een auto te stappen. Door de levensechte situatie met de VR-bril konden we de sessie al na 10 minuten beëindigen omdat de angstverwachting volledig ontkracht was.”

* Uit privacy overwegingen is de naam van Michelle fictief.

Wil je snel en veilig vooruitgang boeken bij de therapie? Wijs jouw therapeut op het gedeelte voor professionals op deze website.

“Zonder de VR-bril hadden we dit effect niet kunnen bereiken, terwijl ze al jaren met dit trauma rondliep”

Koen Harings, psycholoog PSYTREC