drs. Koen Harings over traumabehandeling middels Virtual Reality

Vanaf 2019 biedt PSYTREC het evidence based behandelprogramma VRET van Moovd aan. Virtual exposure wordt ingezet voor de behandeling van PTSS, angsten en fobieën. Met een VR-bril worden die situaties die traumatisch of angstig voor de cliënt zijn, realistisch aangeboden in een video. Het angstnetwerk van de patiënt wordt daardoor maximaal geactiveerd. Iets wat normaal niet mogelijk is zonder de behandelkamer te verlaten. Drs. Koen Harings, psycholoog bij PSYTREC, vertelt over traumabehandeling middels Virtual Reality van Moovd.

Prof. drs. Ad de Jongh (oprichter van het trauma centrum) maakte voor het eerst kennis met VR-simulatie, hij zag meteen enorm veel kansen in exposure en EDMR-behandelingen: “We merken dat de VR-toepassing van Moovd echt van toegevoegde waarde is voor behandelingen, omdat de patiënt beter behandelbaar wordt.”

“Een festivalterrein kan je niet reconstrueren in je behandelkamer”

Harings vult aan: “Tijdens behandelingen merkten we dat het reconstrueren van die herinneringen soms lastig of zelfs onmogelijk is. Voor de verwerking van een trauma kan het essentieel zijn om die triggers in je behandeling te betrekken. Toen we in contact kwamen met Moovd ging er een nieuwe wereld voor ons open, want er bleek heel veel mogelijk te zijn op het gebied van VR. Inclusief het reconstrueren van bijvoorbeeld zo’n festivalterrein.”

Jarenlang trauma in één sessie verholpen door traumabehandeling middels Virtual Reality

Harings: “Het mooiste resultaat dat ik met de VR-toepassing heb behaald, was tijdens een sessie met een patiënt die een heftig auto-ongeluk had meegemaakt. Haar angstverwachting was dat ze zou stikken tijdens het autorijden. We hebben tijdens een sessie een video afgespeeld op de VR-bril waardoor ze virtueel auto reed. Door de levensechte situatie konden we de sessie al na 10 minuten vroegtijdig beëindigen.”

Download de casestudy over VRET bij PSYTREC

Benieuwd naar het hele interview met drs. Koen Harings?