ARQ Centrum ’45: “deze digitale transitie zal blijvend zijn”

ARQ Centrum’45 claimt een belangrijke propositie in de digitale transformatie binnen de GGZ. Programmamanager e-health Tim Wind neemt daarbij een stevig standpunt in: “Ik denk dat het tijd is dat therapeuten veel meer richting die digitale transitie in de GGZ gaan, want dit zal blijvend zijn.” In september starten 100 therapeuten van ARQ Centrum’45 met de VR toepassing van Moovd.

Het landelijke behandeling- en expertisecentrum voor psychotrauma ARQ Centrum’45 is groot in e-health. Volgens Programmamanager e-health Tim Wind werken ze momenteel al veel met online modules en apps, maar ook met peer feedback. Na een pilot waarbij een kleine groep therapeuten werkten met VR exposure van Moovd, starten in september ruim 100 behandelaren met de virtuele behandelmethode. Wind: “In de praktijk merkten we dat virtual reality ideaal is in exposure behandelingen omdat het zo laagdrempelig is. Het e-health component combineert Moovd met exposure in vivo. Jullie doen dat hartstikke goed doen bij Moovd, en omdat we er goede resultaten mee behalen, willen we dat in behandelingen nóg meer op de voorgrond zetten”. 

Tim Wind, Programmamanager e-health bij ARQ Centrum’45

Wind was een van de therapeuten die in de pilotfase al werkte met de VR-toepassing van Moovd: “Wat mij persoonlijk het meest is bijgebleven is dat mensen het zweet op hun voorhoofd hebben als ze die VR-exposure ondergaan. Sommige cliënten willen meteen die VR-bril weer afzetten. Als behandelaar weet je dat je dan goed zit, omdat je dan pijnpunten raakt die je moet raken om het trauma los te krijgen.” De TopGGZ instelling vindt het belangrijk dat behandeling van complexe trauma’s doorgang vindt, niet alleen vorig jaar tijdens de coronacrisis, maar ook na behandeling: “Het is gemakkelijk om de VR-bril mee te geven naar huis, zodat patiënten er élke dag thuis mee kunnen oefenen.”

“Je weet dat je met deze VR toepassing de juiste pijnpunten bij de cliënt raakt”

Wind: “Met corona moest iedereen via beeldbellen zijn behandeling voortzetten. Dat kan goed werken, maar het risico is dat e-health gelijk geschaald is met beeldbellen. Terwijl e-health veel meer is dan beeldbellen. Ik denk daarom dat het tijd is dat behandelaren veel meer richting die digitale transitie gaan. Niet alleen beeldbellen, maar ook andere digitale toepassingen en virtual reality zal blijvend zijn”.

Namens team Moovd heten we ARQ Centrum’45 welcome to the Movement!

Wanneer ga jij mee in de digitale transitie?

Zet de eerste stap met digitale therapie met onze keuzehulp

Hèt landelijk behandel- en expertisecentrum voor psychotrauma

ARQ Centrum’45 is onderdeel van ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum en al sinds 1973 hèt landelijke behandel- en expertisecentrum voor psychotrauma. Bij ARQ Centrum’45 diagnosticeren en behandelen we mensen met complexe psychotraumaklachten. Hieronder wordt verstaan een combinatie van meerdere psychische problemen en stoornissen. Zij hebben deze klachten ontwikkeld na een of meerdere schokkende gebeurtenissen in de context van oorlog, geweld of vanuit hun beroep. ARQ Centrum’45 ontwikkelt kennis en expertise op het gebied van psychotraumatologie en doet dat samen met andere ARQ-partners, in het bijzonder op het gebied van onderzoek, kennisoverdracht en innovatie. ARQ Centrum’45 is een hooggekwalificeerde instelling, gecertificeerd als TOPGGz instelling, met daarnaast de status van nationaal en internationaal expert.